Dobro došli

Ovaj dokument ima za cilj da se sistematski opišu najbolje prakse prilikom korištenja Terrafrom alata kao i da se daju preporuke za najčešće probleme sa kojima se susreću korisnici Terraforma.

Terraform je relativno nov alat (kao i većina ostalih DevOps alata) koji je započet 2014. godine.

Terrraform je moćan (ako ne i najmoćniji) i jedan od najkorištenijih alata koji vam dozvoljavaju upravljanje infrastrukturom kao kodom. Dozvoljava programerima da rade mnoge stvari i ne ograničava ih da te stvari rade na način koji bi bio težak za podršku ili integraciju.

Neke informacije opisane u ovoj knjizi možda ne izgledaju kao najbolje prakse. Ja to znam, i da bi pomogao čitaocima da razdvoje šta su ustaljene najbolje prakse, a šta je samo još jedno misljenje o tome kako treba raditi stvari, ponekad koristim pomoćne dijelove koda kako bi dao širi kontekst. Također ponekad koristim savjete kako bi dao dodatni kontekst i ikone da bi specificirao o kojem nivou zrelosti se radi za svaku podsekciju vezanu za najbolje prakse

Ova knjiga je započeta u sunčanom Madridu, 2018. godine i dostupna je besplatno za preuzimanje preko sljedećeg linka https://www.terraform-best-practices.com/.

Nekoliko godina kasnije je ažurirana sa aktuelnim najboljim praksama dostupnim sa Terrafrmom 1.0. U konačnici ova knjiga bi trebala sadržavati većinu neospornih najboljih praksi za korisnike Terrafroma.

Sponzori

Please contact me if you want to become a sponsor.

CAST AI — Cut your Kubernetes costs by 60%+ on average. First cluster optimization FREE!

Speakeasy — Terraform Providers, SDKs and docs for your API. Make your API enterprise-ready!

Prevodi

spaceالعربية (Arabic)spacePortuguês (Brazilian Portuguese)spaceEnglishspaceFrançais (French)
spaceDeutsch (German)
spaceעברית (Hebrew)spaceहिंदी (Hindi)spaceBahasa Indonesia (Indonesian)spaceItaliano (Italian)spaceಕನ್ನಡ (Kannada)space한국어 (Korean)spacePolski (Polish)spaceRomână (Romanian)space简体中文 (Simplified Chinese)spaceEspañol (Spanish)spaceTürkçe (Turkish)spaceУкраїнська (Ukrainian)

Kontaktirajte me ukoliko želite prevesti ovu knjigu i na druge jezike.

Kontribucije

Uvijek želim da dobijem povratnu informaciju kako bi mogao da ovu knjigu držim ažuriranom. Kako zajednica napreduje, i dolaze nove ideje i prijedlozi za ažuriranje, ažuriranja su impletirane i verifikovane sa vremena na vrijeme.

Ako ste zainteresovani za neku posebnu temu koja već nije obrađena unutar ove knjige, molim vas da ga je predložite ovdje, ili glasajte za neku od vec predloženih tema koje bi željeli da vidite u ovoj knjizi. Ako mislite da imate sadržaj koji bi se trebao naći u ovoj knjizi i želite da doprinesete, napišite prijedlog i napravite zahtijev za izmjenom (nemojte se opterećivati o stilu pisanja teksta u ovom trenutku!).

Autori

Ova knjiga je održavana od strane Antona Babenka uz pomoć različitih kontributora i prevoditelja.

Licenca

Rad na ovoj knjizi je licenciran pod Apache 2 licencom. Pogledajte LICENCU za vise informacija.

Autori i oni koji su doprinijeli pisanju sadržaja ove knjige ne mogu garantovati za ispravnost informacija koje ćete ovdje pronaći. Molim vas vodite računa da razumijete, da informacije koje su ponuđene u ovo knjizi su proizvod slobodne volje, i nikakva vrsta dogovora ili ugovora nije napravljena između vas i osoba koje su povezane sa sadržajem knjige ili samim projektom. Autori i oni koji su doprinijeli pisanju knjige nisu odgovorni za bilo kakve eventulne posljedice koje mogu proisteći iz korištenja sadržaja ove knjige.

Autorska prava © 2018-2023 Anton Babenko.

Last updated